Entrevistem a Sandra Guaita, l’alcaldessa de la nostra ciutat

Els representants de l'escola amb l'alcaldessa a la sala de plens de l'ajuntament.

La setmana passada vam tenir el privilegi d’entrevistar la Sandra Guaita, alcaldessa de la nostra ciutat, Reus. L’objectiu de la trobada era conèixer de més a prop la seva tasca al capdavant del consistori, entendre quines són les funcions d’una alcaldessa, descobrir el seu recorregut fins a arribar al càrrec i parlar sobre els projectes de futur per millorar la ciutat.

Quatre representants de l’Escola Eduard Toda i Güell ens vam desplaçar fins a l’ajuntament, on vam tenir l’oportunitat de conèixer personalment l’alcaldessa. A més, ens va fer una breu visita guiada per algunes dependències municipals, com ara la sala de plens.

1- Com va començar el seu camí en el món de la política?

Vaig començar el camí d’una manera no molt esperada perquè jo soc biòloga i investigava als laboratoris, no tenia res de veure amb la política. Un dia em vaig trobar a l’anterior l’alcalde que estava buscant una persona amb la meva carrera professional, aleshores em van proposar si volia començar una nova carrera política i vaig iniciar com a regidora.

 

2- Què la va motivar a voler ser alcaldessa de Reus?

A mi m’agrada molt ajudar a la gent, per això quan era investigadora vaig treball en investigacions sobre el càncer. I ara la feina d’alcaldessa també em dona l’oportunitat d’ajudar a la gent, tot i que sigui d’una altra manera. 

 

3- Quines són les principals responsabilitats que té com a alcaldessa?

L’ajuntament és com l’escola i l’alcaldessa és com la directora. Treballem en equip, però soc la persona que pren l’última decisió.

 

4- Quins projectes nous s’estan duent a terme actualment a Reus?

En l’àmbit escolar, estem millorant les escoles, les pintem o posem més arbres per fer ombra. A la ciutat estem construint més zones verdes i més arbres. I més petites coses per millorar la ciutat. 

 

5- Com es tenen en compte les opinions dels joves en les decisions de la ciutat?

Tenim el projecte infants ciutadans per poder escoltar l’opinió dels joves, treballeu una proposta i veniu a parlar-ho a l’ajuntament. També per l’alumnat de l’institut hem creat un consell de joves per fer-nos propostes i poder portar-les a terme. O l’espai prototips on els joves decideixen quin tema volen treballar i ens ho comuniquen. 

 

6- Hi ha plans per fer Reus una ciutat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient?

Si, tenim el projecte RENATUReus, l’objectiu és que la ciutat sigui més verda, incrementar el nombre d’arbres i que la ciutat sigui més saludable i hi hagi menys contaminació.     

                                                                                                   

7- Quines accions es fan per millorar l’educació i les escoles de la ciutat?

A l’ajuntament tenim el consell de centres educatius on participen els centres i les famílies per millorar l’educació mitjançant noves propostes. I també fem propostes a la generalitat d’accions que nosaltres com ajuntament no podem fer però creiem importants. 

 

8- Per construir l’estació d’autobusos molta gent està en contra. Està disposada de continuar amb el projecte?

El projecte s’ha creat per millorar la zona, ara s’ha fet una proposta inicial juntament amb la generalitat i a partir d’aquesta juntament amb la ciutadania s’acabarà d’ajustar el projecte, crearem el projecte final tenint en compte les propostes dels ciutadans. L’ajuntament està obert a escoltar per poder millorar. 

 

9- Hem vist un augment del nivell de brossa als carrers de Reus. S’ha plantejat des de l’ajuntament algun tipus de mesura per solucionar aquesta problemàtica?

Nosaltres volem tenir una ciutat més neta, i per això hem fet dues coses. Ampliar el servei de recollida de brossa i treballar amb la ciutadania perquè llencin la brossa als contenidors i mantinguin la ciutat neta. 

 

10- S’ha penedit d’alguna de les seves decisions com a alcaldessa?

No, acostumem a treballar en equip i escolta a la ciutadania per prendre decisions encertades. Tot i que sempre hi haurà persones que estiguin en contra. 

 

11- Els infants de l’escola creiem que s’han reduït els espais o camps de joc a la o zona on vivim. Teniu pensat algun projecte per a crear espais on la gent jove pugui jugar de forma segura?

Sí, estem creant un nou projecte per crear més espais per poder gaudir a l’aire lliure per poder jugar. També està el projectes de patis oberts, per utilitzar els patis de l’escola els caps de setmana perquè els nens puguin gaudir d’ells. I estem creant més zones verdes pels infants. 

12- Teniu pensat posar noves mesures de seguretat en la via pública, com en semàfors, els enllumenats públics… per tal que no hi hagi accidents en cas de falta d’energia elèctrica?

Suposo que aquest neguit sorgeix de l’apagada de l’altra dia, en aquestes situacions ens ajuda la guàrdia urbana que porta el control dels carrers i les vies de circulació. També estan les normes de trànsit que regulen la circulació. Alhora estem treballant en el funcionament dels semàfors i augmentar l’enllumenat de la ciutat. També treballem amb l’ONCE perquè la ciutat sigui més accessible per a les persones amb dificultats visuals, per exemple posant so en els semàfors dels pas de vianants, perquè la ciutat sigui més inclusiva, una ciutat per tothom. 

 

13- Què li agradaria que recordessin de vostè les futures generacions de reusencs reusenques?

Probablement, el que més es recordarà és que he sigut la primera dona alcaldessa, però el que m’agradaria que es recordés és que hem treballat molt perquè la ciutat sigui una miqueta millor.

 

14- Finalment, quin consell donaries als joves que volen millorar la seva ciutat?

Que estiguin implicats, que allà on vagin puguin dir el que pensen, que expliqueu als grans com voleu que sigui la vostra ciutat, que arribeu a acords entre vosaltres… que siguin com vosaltres implicats i treballadors.